THE MOOD Lyndhurst

PROJECT: hotel redevelopment
SCOPE: architectural, interior + image design

DESIGN CONCEPT: This project was to demolish the existing 6-storey walk-up buildings on a small urban commercial site of just under than 2000SF, and to redevelop into what is known as THE MOOD Lyndhurst, a 23-storey LEED silver-certified boutique hotel. The exterior of the building is cladded with white organic cellular shapes embedded with seven “flower” features, just like a Chinese “Cheongsam” dress with large floral patterns draped over the building. "Flower" being the underlying theme is taken from the name of the street known in Chinese as "Bai Fa Street" or "street full of flowers."

LOCATION: Central, Hong Kong
YEAR: 2011–15

Oi Kwan Baptist Church

PROJECT: church
SCOPE: interior design + renovation
DESIGN CONCEPT: Cherubim and the Ark of the Covenant
LOCATION: Causeway Bay, Hong Kong
YEAR: 2014

FIRST ASSEMBLY OF GOD CHURCH

PROJECT: church
SCOPE: interior design + renovation

DESIGN CONCEPT:
The First Assembly of God Church was originally built in the 1950s as a colonial style church building in Hong Kong. The project is to renovate the main hall from its original white-washed concrete wall and ceiling finish into a warmer, friendlier and more contemporary space with improved lighting and acoustics for its congregation. All of the originals wood bench seatings are to remain. Our design is to suspended linear wood slats over its gable-roofed ceiling structure to form moving wave forms like the wings of a bird. These wings symbolize the coming of the Holy Spirit upon the believers which is foundational to the theology of the Assemblies of God denomination. Similar wave forms are echoed on the 2 sides of the hall. Sound insulation is laid behind these slats to improve the acoustics of the hall.

LOCATION: Mongkok, Hong Kong
YEAR: 2010 / 2014
AWARD: London International Creative Competition Shortlisted Winner 2011 / China’s Successful Design Award 2011

M U L T I P L I C I T Y

PROJECT: school
SCOPE: architectural + interior design + renovation

DESIGN CONCEPT: The design is to use multi-color lines (with emphasis on the green color) to represent multiplicity, diversity and sustainability on the exterior. A similar line pattern is employed on the inside of the hall / gymnasium using plywood slats inclined slightly on the two sides. As the school logo consists of triangle shapes, the linear plywood slats are designed to merge with triangular geometries. Pure white triangular faceted planes are used at the stage proscenium.

LOCATION: Ma On Shan, Hong Kong
YEAR: 2015

O L I V +

PROJECT: commercial redevelopment
SCOPE: architectural + image design

DESIGN CONCEPT:
OLIV is a commercial building within the busiest shopping district of Causeway Bay in Hong Kong. It sits on a small urban site of just over 200m2 with a building height of over 100m tall and a floor-to-floor height of 5m high. A number of the floors will be occupied by retail and F&B tenants.

The design is inspired by the olive tree after which the building was named. The floor plate changes slightly on every floor as the building moves upward giving it a twisting and turning profile. The exterior is wrapped with a “triple skin” on the outside, with an interior orthogonal layer of subframe and mullions, a dark grey glass curtain wall layer, and an organic exterior layer of white cladding. This layer contains the “olive tree knots” which turn into radiating “stars” as the signature and logo of OLIV.

LOCATION: Causeway Bay, Hong Kong
YEAR: 2010 – 13

JIL Center

PROJECT: church
SCOPE: interior design + contracting

DESIGN CONCEPT:
The project is to design 2 floors of space for Jesus Is Lord Church with a low budget. One entire floor is taken up by the main chapel and the other floor is for the church office, classrooms and a smaller chapel.

Based upon the name of the church, “Jesus Is Lord” over the life and death. The design is inspired by the birth and the resurrection of Jesus Christ. He was born in a manger in a stone feeding trough for animals based on certain interpretations. When He died, He was put inside a stone tomb or cave which is somewhat similar to the feeding trough where He was born. Our design of the backdrop of the main chapel is a faceted design with 12 triangular panels painted in white in symbolized the purity of birth, where as the backdrop of the secondary chapel is done similarly but with timber paneling to symbolize His death on a wooden cross, also consisting of 12 triangles. 12 is a symbolic number for completion and triangle being the symbol of trinity.

LOCATION: Chai Wan, Hong Kong
YEAR: 2013

View gallery

Nanshan Hotel

PROJECT: resort hotel
LOCATION: Sanya, China
YEAR: 2015-16

FIRST ASSEMBLY OF GOD CHURCH

PROJECT: church
SCOPE: interior design + renovation

DESIGN CONCEPT:
The First Assembly of God Church was originally built in the 1950s as a colonial style church building in Hong Kong. The project is to renovate the main hall from its original white-washed concrete wall and ceiling finish into a warmer, friendlier and more contemporary space with improved lighting and acoustics for its congregation. All of the originals wood bench seatings are to remain. Our design is to suspended linear wood slats over its gable-roofed ceiling structure to form moving wave forms like the wings of a bird. These wings symbolize the coming of the Holy Spirit upon the believers which is foundational to the theology of the Assemblies of God denomination. Similar wave forms are echoed on the 2 sides of the hall. Sound insulation is laid behind these slats to improve the acoustics of the hall.

LOCATION: Mongkok, Hong Kong
YEAR: 2010 / 2014
AWARD: London International Creative Competition Shortlisted Winner 2011 / China’s Successful Design Award 2011

THE MOOD Lyndhurst

PROJECT: hotel redevelopment
SCOPE: architectural, interior + image design

DESIGN CONCEPT: This project was to demolish the existing 6-storey walk-up buildings on a small urban commercial site of just under than 2000SF, and to redevelop into what is known as THE MOOD Lyndhurst, a 23-storey LEED silver-certified boutique hotel. The exterior of the building is cladded with white organic cellular shapes embedded with seven “flower” features, just like a Chinese “Cheongsam” dress with large floral patterns draped over the building. "Flower" being the underlying theme is taken from the name of the street known in Chinese as "Bai Fa Street" or "street full of flowers."

LOCATION: Central, Hong Kong
YEAR: 2011–15

THE LOOP

PROJECT: commercial building redevelopment
SCOPE: architectural + interior design

DESIGN CONCEPT:
THE LOOP is a 23-storey commercial building located at a prominent location between Lan Kwai Fong and SOHO, thus forming a loop with the other 2 attractions in Central, Hong Kong. The building is on a narrow rectangular-shape site that imposes structural restrictions on the height of the building as well as the wind load impact. The design solution started out as a structural concept in response to the constraints of the site by running a folding floor slab from the bottom to the top of the building. When the building is view at its front façade, the edges of the folding slabs forms a “loop” shape, thus maximizing the glass frontage which is a full-height flushed low-e glass wall system. Cladded with white aluminum panels, this loop becomes the main feature of the building enhanced by a color-changing LED strip running along this loop. THE LOOP is one of the first buildings in Hong Kong that is designed with structural and building service provisions ready for food and beverage operations on all floors. This caters for the shortage of restaurant spaces at the neighboring Lan Kwai Fong and SOHO. The form of THE LOOP does away with the traditional podium-tower solution of most commercial buildings in Hong Kong by setting back from the street 8% of the site area and allowing the building to gradually step back as it goes up toward the higher floors. The result is a one-of-a-kind building with a futuristic demeanor. The name of the building, THE LOOP, is designed based on the building form and the location as mentioned above. The name also gives a sense of a “cool” place for people to meet, or as a landmark nearby Lan Kwai Fong.

LOCATION: Central, Hong Kong
YEAR: 2005 – 2006
AWARD: Perspective Awards 2007 – Finalists

Tsing Yi Alliance Church

PROJECT: community center + church
SCOPE: interior design + contracting

DESIGN CONCEPT:
The design was first inspired by its location, “Tsing Yi” – meaning green or blue clothes or a type of fish in Chinese. This is then translated into the main concept of “fish” together with nets, boats, fishermen, water, etc.

Timber slats are used to create the main features, including the plywood slat feature above the main staircase to bring people up from the lower level, then the two “waves” to usher people through two entrances into the main chapel at the upper level, and finally the two sides forming the backdrop at the main stage rolling open to reveal the cross, just as the tearing open of the veil at the temple when Jesus died. Number 7 is also an underlying concept as we used multiples of 7 for the number of wood slats used, number of lights at the entrance and the cafe, number of classrooms, etc. There are also graffiti illustrations of relevant Bible stories including “Jesus calming the storm” and “five loaves and 2 fishes.”

LOCATION: Tsing Yi
YEAR: 2012

View gallery

The Precinct

PROJECT: service apartment
SCOPE: logo + graphic design, interior design + renovation

DESIGN CONCEPT:
The project is to furnish an existing residential tower of the 1980s into a boutique hotel with a limited budget. Since the location of the project is right next to the old Central Police Station + Victoria Prison which is currently being refurbished into a heritage complex, the design was to take on a nostalgic colonial feel with elements picked up from the police station and the prison such as old keys, brick walls, steel lamps, checker flooring, retro wood furniture, large-patterned wallpaper, etc. The building has been renamed THE PRECINCT in parallel with the new theme of the boutique hotel.

LOCATION: Central, Hong Kong
YEAR: 2012-13

View gallery

Munsang College School Hall

SCOPE: interior design + project management

DESIGN CONCEPT:
The project is to renovate the aged main hall of the 1960s of Munsang College in Hong Kong into a state-of-the-arts school hall when different events can be hosted. New audio-visual system is put in and acoustic issues are being addressed with sound absorbing materials put into walls and columns.

The design concept of the School Hall is naturally taken from the core value of this Christian school stated in the school motto about “light” and “life.” As the focus of the Hall is at the Stage area, the concept of “Light” is expressed around the proscenium which is framed with a concealed LED light trough all around that changes color for different occasions.

“Life” is expressed in the form of a tree with branches growing out from the proscenium to the adjacent walls and to the ceiling above. This concept ties in with the Gospel of John Chapter 15, where the “Life of Jesus” underlies the vine and branches symbolizing youthfulness, growth and vibrancy. This pattern is again echoed at the main entrance of the Hall. In John 1:4, it says that “In him was life, and that life was the light of men.” Jesus Christ as the Word of God, being that life and light, is the driving force behind the students to serve and to contribute their talents back in the community of Hong Kong.

LOCATION: Kowloon City, Hong Kong
YEAR: 2012

View gallery